Stimate Dle Profesor,

ma numesc Ioana Cretu, predau limba engleza la Disciplina Limbi Moderne si doresc sa va multumesc pentru initiativa. Daca nu propuneati dvs. organizarea unei dezbateri as fi facut-o eu, in calitate de simplu votant, avand deja cererea pregatita pentru Registratura. De asemenea, subscriu atitudinii generale care transpira din mesajul dvs.

Prin felul in care ati elaborat planul managerial si invitatia la dezbatere, coroborat cu lucrurile bune pe care le-am auzit despre dumneavoastra de la oameni pe care ii apreciez, ati intrat pe lista mea scurta. De aceea, consider ca este obligatia mea ca votant sa incerc sa rezolv activ unele aspecte pe care nu am avut ocazia sa mi le clarific prin ocazii anterioare de colaborare. Una din intrebari v-am adresat-o deja pe blog.

Voi fi sincera si directa, o conditie importanta pentru mine fiind aceea de a putea comunica deschis cu omul din fata mea, mai ales daca el poate juca un rol important in viata mea (profesionala in acest caz). Este inclusiv o forma de respect si unul din cele mai importante feluri in care poti fi de folos cuiva. 

Fara ocolisuri, asadar, ma preocupa in principal masura in care dumneavoastra veti putea fi prezent la Rectorat in conditiile in care activitatea dvs. medicala este atat de sustinuta, de cautata si de apreciata. Avem nevoie, in primul rand, de un interlocutor disponibil si atent la problemele universitatii, care sa aiba inclusiv un minim de ragaz necesar cumpanirii lucrurilor inainte de a lua decizii etc. Sunteti deja un om extrem de ocupat iar functia de Rector nu poate fi indeplinita printre picaturi. Cum va ganditi sa va asumati acest lucru dpdv al programului dvs.?

In aceste conditii, cum vedeti dvs. buna gestionare a multilingvismului la nivel de administratie intr-o universitate deschisa catre lume? Experiente si bune si mai putin bune ne arata ca universitatea are nevoie de un traducator si interpret angajat special in acest scop.

Va multumesc pentru timpul si atentia acordate, astept cu interes reactia dvs. si va urez mult succes in tot ce v-ati propus.

Cu respect,

Ioana

 

Va multumesc pentru mesaj, voi raspunde punctual intrebarilor dvs.:
 
1.       Permiteti-mi sa incep cu o gluma: considerati ca un candidat cu mult timp liber ar fi mai potrivit? A fi medic si dascal de scoala medicala sunt meserii in care nu ai ocazia sa te plictisesti, va asigur, decat daca esti incapabil si/sau neinteresat de performanta. 
Reintrand in registrul serios: nu sunt primul chirurg care candideaza la functia de Rector al Universitatii noastre. Cel mai bun exemplu pe care vi-l pot oferi este cel al mentorului meu, prof. Cristian Dragomir, care a reusit sa armonizeze perfect munca din biroul Rectorului cu cea din sala de operatie. Performantele Rectorului Cristian Dragomir sunt, cred, incontestabile si vorbim in cazul sau de un mandat intr-o perioada infinit mai dificila din existenta Universitatii. Iar modul cum si-a facut meseria de chirurg este iarasi dincolo de orice discutie sau indoiala. Mai mult, profesorul Dragomir a avut o activitate considerabila si in cadrul Societatii Romane de Chirurgie in acea perioada. 
Fara a pune semnul egalitatii intre mine si profesorul Dragomir, permiteti-mi va rog sa sper ca voi reusi la randul meu sa acord atentia si energia necesare ambelor activitati. Evident, daca acest lucru se va dovedi imposibil, voi prioritiza in modul responsabil si serios care, imi place sa cred, ma caracterizeaza.
Alte exemple pot fi Profesorul Ionel Sinescu (rector al UMF Bucuresti in prezent, Profesorul Florian Popa (rector al UMF Bucuresti, in trecut), Profesorul Alexandru Irimie (rector al UMF Cluj Napoca in prezent, ales la al doilea mandat succesiv), Prof. C. Ciuce (UMF Cluj Napoca, in trecut).
 
2.       Este benefic pentru Universitatea noastra ca a dovedit capacitatea de a dezvolta si sustine programe de studiu in limbile engleza si franceza. Internationalizarea Universitatii este o reala necesitate si mai ales o conditie pentru a exista şi a fi vizibila intre universitatile lumii. Cu siguranta acest lucru ne obliga sa asiguram o logistica institutionala adecvata, pentru a putea comunica atit verbal, cit si prin documente cu studentii nostri.
Referitor la problema punctuala ridicata de dvs.: cunosc situatia, mi-a fost semnalata de studentii mei. Este o problema reala care trebuie cu siguranta rezolvata. Efortul dumneavoastra individual este remarcabil si Universitatea trebuie sa-l recunoasca si sa-l rasplateasca, insa solutia reala si stabila a acestei probleme presupune, in opinia mea, un gest institutional. Rezolvarea acestei probleme o vad foarte simplu. Imi propun sa infiintez Cancelaria Universitatii, ca un departament care sa fie populat cu specialisti in sociologie, drept, filologie si limbi moderne. Un astfel de departament va putea furniza suportul logistic real al tuturor prorectoratelor, in conditiile in care am constatat cu totii ca secretariatele nu fac fata in acest domeniu.

Cu stima,
Viorel Scripcariu