Dragi colegi,
Nu mai putin de 7 candidati si-au manifestat dorinta de a conduce Universitatea in urmatorii ani, din functia de Rector. Recunosc, prima reactie a fost una de surprindere: oare atat de fragmentata este comunitatea noastra academica incat toti acesti candidati sa considere, in mod onest, ca intra intr-o cursa electorala din care pot iesi castigatori?
Cred cu tarie ca prezumtia onestitatii este obligatorie in familia extinsa pe care o numim comunitatea academica a Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi – este motivul pentru care cred ca numarul mare de candidaturi demonstreaza efervescenta din interiorul comunitatii academice, nevoia acuta de comunicare pe care o resimtim cu totii intr-un moment extrem de important pentru viitorul Universitatii.
Dar cum alegem cea mai bună varianta? Care este cel mai bun plan pentru Universitate si cum identificam omul cel mai potrivit sa-l puna in aplicare in urmatorii 4 ani?
Prin reflectie si comunicare este raspunsul si indemnul meu catre Dumneavoastra.
Reflectie pentru va invit sa cititi cu atentie toate planurile propuse de candidati, cu mintea si creionul ascutite la maximum. Trebuie sa gasim cu totii timpul necesar sa citim, sa intelegem si sa decelam. Exista continut in spatele formei? Vorbim de strategii integrate, coerente sau de masuri aleatorii si pansamente temporare aplicate pe rani mai vechi sau mai noi?
Comunicare pentru ca este vital sa dialogam, civilizat si constructiv. Niciun plan nu e perfect, nici o strategie infailibila. Va invit sa va asezati la masa rotunda a dialogului alaturi de candidati, sa comentati, sa criticati, sa propuneti. Inainte de a fi „candidati” si „electori” suntem cu totii colegi – sa nu uitam nici un moment acest adevar fundamental.
Imi doresc sa pot vorbi cu fiecare dintre Dumneavoastra, fizic este insa imposibil in timpul pe care ni-l ofera campania. De aceea adresez pe aceasta cale rugamintea catre toate Decanatele din Universitate de a evalua oportunitatea unei intalniri organizate intre mine si toti colegii din respectivele decanate, in conditiile unui minim suport logistic.
Nu in ultimul rand, va invit sa discutam proiecte si nu oameni; va invit la o campanie straina de atacuri la persoana, in care discutam idei si nu persoane. Ne datoram unii altora si noi toti Universitatii aceasta minima forma de respect. Este regula care va guverna campania mea, in cel mai natural mod cu putinta: sunt obişnuit cu gratia bisturiului, insa „cutitele lungi” imi sunt straine si-mi repugna.
Invitatia este deschisa inclusiv celor 6 colegi ai mei, astazi contracandidati, dar mai presus de toate coechipieri de valoare in echipa numita comunitatea academica a Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi. Va invit sa comunicam in mod real, sa vorbim onest intre noi, candidati si alegatori, pornind de la planurile manageriale ale fiecaruia dintre candidati. Am publicat Planul meu managerial la adresa www.viorelscripcariu.ro. Este o platforma deschisa feedback-ului, este locul unde va invit sa ne intalnim si sa vorbim deschis.
Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu
12 ianuarie 2016