Știrile mandatului 2016 - 2019

2019 | decembrie

UMF a inaugurat cel mai modern edificiu de învățământ din Iași

Îmi revine onoarea și bucuria de a vă saluta astăzi, pentru prima dată, din noua clădire a Universității noastre: clădirea «Nicolae Leon»”, a spus prof. unv. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în alocuțiunea susținută cu ocazia „deschiderii porților” celei mai moderne baze de învățământ din Iași.

La inaugurarea clădirii „Nicolae Leon” – fosta „Petre Andrei”, trecută printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare, au participat membri ai conducerii UMF Iași, domnul Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est, domnul Mihai Chirica, primarul Iașului și domnul prefect Marian Șerbescu. O prezență deosebită a fost cea a domnului Luis Ovidiu Popa, director general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București. De asemenea, au fost prezenți numeroși membri ai întregii comunității academice a UMF Iași. 

„Boli româneşti de tranziţie. O privire în urmă după trei decenii de libertate”

În cadrul Zilelor UMF Iași, cunoscutul scriitor Radu Paraschivescu ne propune o conferință despre „Boli româneşti de tranziţie. O privire în urmă după trei decenii de libertate”.  Evenimentul are loc vineri, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”.

„O să discut despre câteva boli mataforic-parodice ale corpului nostru de relaţii umane şi despre felul cum s-au dezvoltat ele în ultimii treizeci de ani: caprovecinită, scenaree, duplicitoză, relativită etc. Cine şi ce le-a potenţat? Cum a reacţionat societatea (dacă a reacţionat)?”, a precizat Radu Paraschivescu pentru News UMF Iași.

„Strigoiul lui Ceaușescu, după 30 de ani”

Duminică, de la ora 12.00, în Aula „George Emil Palade”, istoricul Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naționale Române –  filiala Iași, va susține conferința „Strigoiul lui Ceaușescu, după 30 de ani”.

Nicolae Ceaușescu a fost ultimul dictator stalinist al Europei de Est. Istoricul Florin Cîntic va face o „disecție” a personajului folosindu-se de dosarul său de cadre și de fototeca specială care au fost desecretizate de Arhivele Naționale ale României, arătând ce a rămas încă viu și activ în societatea românească din „Epoca de Aur”.

140 de ani de excelență în educația medicală ieșeană

În perioada 13-15 decembrie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sărbătorește 140 de ani de învățământ superior medical la Iași. În aceeași perioadă, Universitatea găzduiește cea de-a patra reuniune din acest an a Consiliului Național al Rectorilor, forum condus de prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV București și președinte al Agenției Universitare a Francofoniei. Astfel că, la deschiderea festivităților, care va avea loc vineri, 13 decembrie, de la ora 10.00, în Aula „Alexandru Brăescu” a clădirii Nicolae Leon, vor participa și rectorii universităților de stat și particulare din România, doamna Monica Anisie, ministrul Educației și domnul Victor Costache, ministrul Sănătății. De asemenea la deschiderea Zilelor UMF vor participa, ca în fiecare an, oficialitățile Iașului  precum și reprezentanți ai unor instituții de învățământ și culturale din Iași.

UMF Iași, 140 de ani: Festivitatea aniversară

Festivitatea de deschidere a Zilelor UMF Iași – „140 de ani de excelență în educația medicală ieșeană” a avut ca fir roșu „recunoștința”, cea mai mare virtute, cuvânt cheie regăsit atât în discursul rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, cât și în discursurile celorlalți invitați de seamă ai UMF Iași, fiecare având, pe lângă legăturile formale cu Universitatea ieșeană, și una de suflet. La evenimentul care a avut loc vineri, 13 decembrie 2019, au participat rectori și prorectori ai universităților de stat și particulare din România, doamna Ligia Deca, consilier de stat în cadrul Departamentului Educaţie şi cercetare al Administraţiei Prezidenţiale, domnul Victor Costache, ministrul Sănătății, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, domnul Mohamed Ketata, directorul AUF-DRECO, domnul Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, oficialitățile Iașului,  reprezentanți ai cultelor și ai unor instituții de învățământ și culturale ieșene. Moderna și eleganta Aulă „Alexandru Brăescu” a Clădirii Nicolae Leon s-a dovedit aproape neîncăpătoare pentru sutele de studenți și cadre didactice, dar și pentru seniori – cei care fac parte din prestigioasa Alma Mater a UMF Iași.

Rectorul UMF Iași, ales în comitetul executiv al Asociaţiei Şcolilor de Medicină Europene

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a fost cooptat în comitetul executiv al Asociaţiei Şcolilor de Medicină Europene. În AMSE sunt înscrise 70 de universități și facultăți de medicină din toată Europa, România fiind reprezentată de UMF Iași, UMF Craiova, Universitatea de Vest din Arad și Facultatea de Medicină din cadrul UMF Cluj.

„Colaborarea UMF Iași cu celelalte universități și facultăți de medicină din întreaga lume este absolut necesară și sunt onorat că am fost ales membru în Comitetul executiv în acest forum care reunește cele mai prestigioase insituții de învățământ superior medical din Europa. În agenda AMSE se regăsesc subiecte importante pentru învățământul medical superior: modul de conducere al școlilor medicale, cum este gestionată relația cu spitalele universitare, reglementările în domeniul asigurarea calității, dar și contextele politice și economice, care influențează misiunea de educație și cercetare medicală a facultăților de medicină”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

UMF Iași a devenit membru titular al Agenției Universitare a Francofoniei

Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași a intrat în clubul restrâns al membrilor titulari ai Agenției Universitare a Francofoniei, asociație internațională care reunește 990 de instituții de învăţământ superior şi de cercetare din toată lumea. Până în prezent, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” a făcut parte din AUF ca membru asociat.

Anunțul a fost făcut în premieră de prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Agenției Universitare a Francofoniei, la festivitatea aniversară a Zilelor UMF Iași: „De curând a fost un prilej de mare bucurie pentru mine când, conducând instanțele Agenției Universitare a Francofoniei, am examinat și prezentat candidatura UMF Iași pentru obținerea statului de membru titular. Au fost 70 de candidaturi depuse, jumătate au fost acceptate, printre care și UMF Iași”.

2019 | noiembrie

U.M.F. „Grigore T. Popa”, decorată cu „Ordinul Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași i-a fost conferit de către Președintele României „Ordinul Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer. Înalta distincție a fost oferită în semn de apreciere „pentru rezultatele de excepție obținute în formarea intelectuală și umană a tinerelor generații, precum și în procesul de cercetare științifică, remarcându-se ca model de excelență în învățământul superior românesc și contribuind, pe această cale, la ridicarea prestigiului comunităților locale și naționale”. Distincția a fost înmânată rectorului UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, de către președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, 29 noiembrie, la Palatul Cotroceni.

UMF Iași, la un pas de a fi acreditată internațional conform standardelor WFME

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este în plin proces de acreditare instituțională internațională conform standardelor Federației Mondiale de Educație Medicală (World Federation for Medical Education – WFME). Săptămâna această, o comisie din partea Agenției Independente de Acreditare și Rating (Independent Agency for Accreditation and Rating – IAAR) din Kazahstan, abilitată WFME, a venit la UMF Iași pentru a se asigura că Raportul de autoevaluare al Universității este elaborat corect, conform standardelor WFME.

Facem eforturi deosebite și suntem într-un stadiu avansat de obținere a acestei acreditări pentru întreaga Universitate, nu pentru o singură facultate. Am primit un feedback pozitiv din partea membrilor comisiei IAAR, știm că suntem pe drumul cel bun pentru realizarea acestui obiectiv prioritar și așteptăm cu nerăbdare finalizarea raportului de evaluare. Este un demers important pentru că,  până în anul 2023, pentru a le fi recunoscute diplomele la nivel mondial, toate facultăţile de medicină vor trebui să fie evaluate după aceste standarde”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

UMF Iași, singura universitate de medicină și farmacie din România prezentă în cel mai prestigios clasament internațional, în categoria: Clinical, Pre-clinical and Health

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este clasată pentru al doilea an consecutiv în Times Higher Education World University Rankings 2020, în categoria: Clinical, Pre-clinical and Health. În clasamentul pentru 2020, dat publicității astăzi, 19 noiembrie 2019, UMF Iași figurează ca singura universitate de medicină și farmacie românească care a intrat în acest clasament, la poziția 601+

Faptul că suntem prezenți într-unul dintre cele mai importante clasamente ale universităților din întreaga lume, că suntem singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în acest top și la categoria  Clinical, Pre-clinical and Health, ne arată că suntem pe drumul cel bun, ne arată că la UMF Iași «excelența în educație și cercetare» nu este doar un slogan, ci un obiectiv asumat de întreaga comunitate academică. Această recunoaștere internațională este cu atât mai importantă acum, când Universitatea noastră se pregătește să sărbătorească 140 de ani de învățământ superior medical la Iași”, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Ce îi lipsește României astăzi? Un electorat exigent și lideri competenți și responsabili”

Cunoscutul analist politic Dorel Șandor a prezentat la UMF Iași, în cadrul Conferințelor culturale „Grigore T. Popa”, o analiză la rece și dură a României de astăzi, o Românie pe marginea prăpastiei, o Românie fără călăuze și fără un electorat exigent, o Românie care-și pierde identitatea și în care te simți ca într-un runaway train, cu conductorii și controlorii părăsiți în gară”.

Conferința, intitulată  „România. La Răspântie”, a avut loc miercuri, de la ora 13.00, în Aula „George Emil Palade” și a fost urmată de lansarea cărții „Insectar politic 2013-2018”.

UMF Iași inaugurează un spațiu de învățământ modernizat la standarde europene: clădirea „Nicolae Leon”

Interviu cu ing. Maria Arhip, director general administrativ al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

Pe 2 decembrie 2019, conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va tăia panglica la inaugurarea clădirii de 13 etaje „Nicolae Leon”, care a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Am rugat-o pe ing. Maria Arhip, director general administrativ al Universității, să ne ofere câteva detalii despre noul spațiu de învățământ, dar și despre situația actuală a Universității din punct de vedere economic-administrativ.

Prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, Doctor Honoris Causa al UMF Iași

Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași a conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, președinte al Consiliului Național al Rectorilor și președinte al Agenţiei universitare a Francofoniei. La ceremonia care a avut loc miercuri, 28 noiembrie, în Sala Senat a UMF Iași, au participat membrii conducerii universității, prof. univ. dr. Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, primarul Iașului, domnul Mihai Chirica, prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul Universității de Arte, precum și numeroase cadre didactice de la UMF Iași, USAMV Iași și USAMV București. Ceremonia a început și s-a încheiat cu intonarea imnului academic „Gaudeamus”.

Laudatio a fost prezentat de către prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași:

2019 | octombrie

UMF Iași a primit Decorația Regală Nihil Sine Deo

Rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a participat vineri, 25 octombrie, la ora 17.00, în Sala Tronului de la Palatul Regal din București, la ceremonia organizată de Casa Regală a României, ocazie cu care Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a primit Decorația Regală „Nihil Sine Deo”. UMF Iași este singura universitate de medicină și farmacie din România căreia i s-a acordat această distincție.

Decorația a fost înmânată rectorului UMF Iași de către Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei Regale, iar motivația a fost scrisă pe un brevet: „La o sută patruzeci de ani de la înființare, pentru a onora misiunea Universității, centru al educației medicale din Estul României, dar și realizările sale unicat în țara noastră, precum activitatea Facultății de Bioinginerie Medicală. Pentru a recunoaște generațiile de profesori și studenți care au ostenit aici, contribuind la progresul științei românești, precum Grigore T. Popa și Petru Poni, dar și pentru a încuraja colectivul actual în proiectele și programele sale de afiliere internaționale care aduc oportunități și cunoaștere generațiilor viitoare”.

Lansări de carte ale Editurii „Gr. T. Popa” la târgul de carte Arca lui Gutenberg

Editura „Gr. T. Popa” este prezentă și în acest an la Târgul de Cărți și Arte Frumoase Arca lui Gutenberg, eveniment ajuns la cea de a V-a ediție și care care are loc în perioada 2-6 octombrie  în Atrium Palas Mall Iași. Chiar în prima zi a târgului de carte – miercuri, 2 octombrie, de la ora 17.00, Editura Universității a lansat patru volume de specialitate,  extrem de utile atât pentru studenți, cât și pentru medicii rezidenți:

„Evaluarea cardiovasculară preoperatorie în chirurgia oncologică” – autori: Irina Iuliana Costache și Viorel Scripcariu”

„Ghid probă practică pentru examenul de obținere a titlului de medic specialist dermatovenerolog” – autor: Laura Gheucă Solovăstru

„Soluții de automatizare cu aplicații în bionic” – autori: Gabriela Gladiola Petroiu Andruseac, Cristian Rotariu și Raluca Ioana Adochiei

„Cultura organizațională și schimbări manageriale” – autor: Gabriela Marinescu

Profesorul, arhitectul și poetul Augustin Ioan va conferenția la UMF Iași

Prof. univ. dr. Augustin Ioan, poet, arhitect și filosof al arhitecturii, va susține la UMF Iași conferința „Spațiul sacru contemporan. O privire din interior”. Evenimentul, care face parte din seria Conferințelor culturale „Grigore T. Popa”, va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”.

Invitatul nostru este profesor și director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» din Bucureşti. Ne bucurăm că domnia sa, reputat specialist în teoria și istoria arhitecturii moderne și contemporane și a spațiilor sacre, a acceptat invitația noastră și sunt convins că prelegerea pe care o va ține la Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași va suscita interesul întregii comunități academice a Iașului”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Stelian Tănase își lansează, la UMF Iași, cel mai recent roman

Seria Conferințelor culturale „Grigore T. Popa” continua, în această săptămână, cu un invitat de excepție: scriitorul, istoricul și analistul politic Stelian Tănase. Domnia sa va povesti despre „Elite și societate în tranziția românească”, după care își va lasa cel mai recent roman „Marele incendiator. Cronica unui fapt divers”, apărut la Editura Corint. Evenimentul va avea loc miercuri, 23 octombrie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”. Întâlnirea se va încheia cu o sesiune de autografe.

Încercăm să aducem la Conferințele «Grigore T. Popa» personalități din toate domeniile și mă bucur că domnul Stelian Tănase, un scriitor și publicist consacrat, a acceptat invitația noastră. Evenimentul de miercuri include două manifestări: conferința «Elite și societate în tranziția românească», precum și lansarea cărții «Marele incediator. Cronica unui fapt divers»”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Domnul Dr. Herman Berkovits, Doctor Honoris Causa al UMF Iași

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa Domnului Doctor Herman Berkovits, reputat medic specialist pediatru din Ierusalim, în semn de profundă recunoştinţă şi înaltă apreciere atât pentru valorea activităţii sale profesionale, cât și pentru promovarea relațiilor bilaterale dintre statul israelian și cel român. La festivitatea care a avut loc joi, 18 octombrie, în Sala Senat a Universității, începând cu ora 17.30, au luat parte membri ai conducerii universității și cadre didactice, precum și primarul Iașului, domnul Mihai Chirica.

Laudatio a fost prezentat de rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu:

Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University, prezent pentru a doua oară la UMF Iași cu o conferință și o lansare de carte

Marius Turda, profesor de  istoria biomedicinei la Oxford Brookes University şi director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiaşi universităţi, vine la UMF Iași cu expoziția „Știință și etnicitate II. Biopolitica și eugenismul în România, 1920-1944”, pentru a susține conferința „Biopolitica și eugenismul în România, 1920-1944” și pentru a-și lansa volumul  „Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald  Trump”, apărut de curând în colecția „Historia” a Editurii Polirom, traducere de Marius-Adrian Hazaparu. Evenimentul are loc vineri, 1 noiembrie, de la ora 15.00, în Aula „George Emil Palade”. Invitaţi: Alexandru-Florin Platon, Florin Cîntec, Richard Constantinescu. Moderator: Dorin Dobrincu.

2019 | septembrie

S-a deschis Școala de vară – „Medicina cu resurse limitate”

Ceremonia de deschidere a Școlii de vară – „Medicina cu resurse limitate” a avut loc luni, 9 septembrie, începând cu ora 9.00,  în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. La eveniment au participat prof. univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Monica Hăncianu, prof. univ. dr. Manuela Ciocoiu și conf. univ. dr. Irina Costache – prorectori ai UMF Iași, prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași, col. dr. Aurelian Corneliu Moraru, comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi, col. Ionel Munteanu, Șef de Stat Major la Comandamentul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, cadre didactice și medici și nu în ultimul rând cei 33 de studenți selectați să urmeze cursurile școlii de vară aflată la a doua ediție. Manifestarea a fost moderată de dr. Richard Constantinescu, titularul catedrei de Istoria Medicinei.

Întâlnire emoționantă a absolvenților iordanieni la UMF Iași: CORIMF 2019

Joi, 12 septembrie, de la ora 11.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași, s-a desfășurat  ceremonia de deschidere a celei de-a X-a ediții a Congresului Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie (CORIMF). Evenimentul, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu Asociația medicilor absolvenți iordanieni din România, reunește 400 de participanți din ambele țări.

În salutul său adresat participanților, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași și gazda Congresului, a mărturisit că se bucură că mulți dintre invitații iordanieni sunt colegi din generații apropiate cu actuala conducere a Universității. „Sper că încă se mai simt moldoveni și că pe parcursul acestui Congres vor avea o ședere plăcută în Iași, oraș pe care cei care au venit aici mai rar sau au venit prima data după absolvire, îl găsesc mult schimbat”.

UMF Iași, al treilea an consecutiv în clasamentul internațional al universităților 2020 realizat de Times Higher Education

UMF Iași își păstrează poziția în cel mai prestigios clasament internațional al universităților din lume realizat de Times Higher Education – World University Rankings, și rămâne singura universitate de medicină din România prezentă în acest clasament.

Times Higher Education a publicat miercuri, 11 septembrie 2019, World University Rankings 2020, clasament care include aproximativ 1.400 de universități din 92 de țări. România este prezentă în top cu 9 universități (anul trecut au fost 7), dintre care două se clasează în intervalul de locuri 801-1000, iar celelalte, printre care și UMF Iași, sunt pe poziții 1001+.

Ne mândrim că UMF Iași, care anul acesta va sărbători 140 de ani de învățământ medical superior la Iași, este și în acest an singura universitate de medicină și farmacie din țară prezentă în World University Rankings. Această poziție onorantă, într-unul dintre cele mai importante topuri ale universităților din lume, reflectă activitatea didactică și de cercetare a  întregii comunități academice a Universității, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

Rectorul UMF Iași, invitat al Universității Semmelweis, cu ocazia ceremoniei de deschidere a anului universitar

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din  Iași, a participat, pe 6 septembrie 2019,  la ceremonia de deschidere a anului universitar la Universitatea Semmelweis, din Budapesta (Ungaria). „A fost un eveniment deosebit, jubiliar, pentru că Universitatea Semmelweis sărbătorește 250 de ani de la înființare. Este cea mai veche universitate de științe medicale din Ungaria și una dintre cele mai respectate instituții de învățământ medical din Europa, cu programe de studii în trei limbi: maghiară, engleză și germană, o universitate cu tradiție, dar care și-a adaptat curricula privind spre viitor. Este exact ceea ce ne propunem și aici, la Universitatea noastră, care anul acesta sărbătorește 140 de ani. Invitația Universității Semmelweis ne-a onorat și sper ca, în viitorul apropiat, să punem bazele unei relații de cooperare științifică și academică între cele două instituții de învățământ”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Memorandum de colaborare între UMF Iași și IASGO

Joi, 26 septembrie, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și secretarii generali ai Asociației Internaționale a Chirurgilor, Gastroenterologilor și Oncologilor (IASGO) – dr. Kyoichi Takaori și dr. Dan Duda, au semnat un memorandum de înțelegere în vederea unei colaborări mai strânse între cele două organizații.

Scopul acestui memorandum este ca specialiștii ambelor organizații să participe la activități științifice comune privind tratamentul bolilor gastrointestinale – seminarii și workshop-uri specializate – și să identifice împreună noi oportunități de cercetare. IASGO este o asociație de prestigiu, care adună cei mai buni specialiști în chirurgie, oncologie și gastroenterologie din lume”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Ambasadorul Franţei în România, pentru a treia oară în vizită la UMF Iași

Excelenţa Sa doamna Michèle Ramis, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Franţei în România, a făcut o vizită vineri, 27 septembrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. În cadrul vizitei, Excelența Sa a participat la o întâlnire cu studenții francezi de la UMF Iași, prilej cu care i-a asigurat că Ambasada le va oferi tot sprijinul pentru ca aceștia să aibă un parcurs academic, social și cultural cât mai bun în România.

La UMF Iași avem o comunitate numeroasă de studenți francezi și este normal ca Ambasada Franței, prin Excelența Sa doamna Michèle Ramis, să se asigure în mod direct că aceștia au parte de o educație medicală de calitate, care să le permită, atunci când se întorc în Franța, de o bună integrare în sistemul de sănătate francez. Este al treilea an consecutiv de când primim vizita delegației franceze și mă bucur că avem o relație de colaborare între UMF Iași, Ambasada Franței și Institutul Cultural Francez extrem de productivă, și că de fiecare dată avem un dialog deschis și la obiect. De asemenea, putem vorbi și de o dimensiune afectivă, având în vedere caracterul profund francofon al Universității, un motiv în plus să acordăm o atenție deosebită legăturilor noastre academice, de cercetare și culturale cu Franța”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Prof. Univ. dr. Viorel Scripcariu, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

Profesorul Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, România, doctor habilitat în științe medicale, a devenit, astăzi, 18 septembrie 2019, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.  Titlul onorific i-a fost conferit, în baza deciziei Senatului, de către rectorul Ion Ababii pentru contribuție substanțială în domeniul sănătății, precum și pentru aportul în perfecționarea cadrelor medicale în aria chirurgiei oncologice.

Academicianul Ababii a menționat că, UMF „Grigore T. Popa” din Iaşi este prima instituție cu care universitatea noastră a stabilit, în  anii ‘90, relații de colaborare internațională, pe segmentul didactic și ştiinţific. Rectorul a adăugat că, la inițiativa profesorului Scripcariu, personalul  științifico-didactic a efectuat vizite și stagii în Laboratorul de cercetări științifice a UMF „Grigore T. Popa”, care au culminat cu un şir de oportunități de cooperare interuniversitară, în special, în domeniul cercetărilor științifice.

2019 | iulie

Cunoscutul neurochirurg Alexandru-Vladimir Ciurea a conferențiat la UMF Iași

Seria Conferințelor „Grigore T. Popa” a continuat în această lună cu prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, care a conferențiat vineri, 28 iunie, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, în fața unui auditoriu compus din studenți și cadre didactice dar și persoane interesate de subiectul în discuție.

„Este o onoare și o bucurie să-l avem alături de noi pe prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, proeminent neurochirurg, un nume atât de cunoscut și iubit de studenți, colegi, dar mai ales de pacienți.” a spus domnul prof.univ.dr. Viorel Scripcariu în deschiderea conferinței.

UMF Iași, în prestigiosul Top 500 Shanghai

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi este din nou prezentă în Academic Ranking of World Universities (Top 500 Shanghai) ocupând locul 401-500, în domeniul Chemical Engineering. Clasamentul include primele 500 de universităţi din lume. În anul 2019, universităţile au fost clasate după o serie de domenii: științele naturii, inginerie, științele vieții, științe medicale și științe sociale.

Este un rezultat onorant, care certifică încă o dată valoarea Universității noastre. Le mulțumesc tuturor cadrelor didactice, care și-au asumat misiunea de a dobândi și păstra excelența în activitatea didactică și de cercetare”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

2019 | iunie

UMF Iași este în Top 25 U-Multirank 2019 în categoria „Publicații interdisciplinare”

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași) este cotată în Top 25 Publicații interdisciplinare, în sistemul de evaluare a instituțiilor de învățământ superior U-Multirank, care a dat publicității, astăzi, 4 iunie, datele actualizate pentru 2019.

„Suntem bucuroși să vă informăm că instituția dvs. a fost clasată printre cele mai performante universități din întreaga lume! Pentru ediția din 2019 a U-Multirank, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași se numără printre cei 25 de performeri Global Top 25 din categoria «Publicații interdisciplinare»“ se precizează în scrisoarea trimisă de reprezentanții clasamentului U-Multirank prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași.

Acord bilateral de cooperare între UMF Iași și Universitatea de Medicină Chineză Shaanxi

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași a semnat sâmbătă, 8 iunie, un acord bilateral de colaborare cu reprezentații Universității de Medicină Chineză Shaanxi, din R.P. China. 

„Ne onorează colaborarea cu Universitatea de Medicină Chineză Shaanxi, una dintre cele mai importante universități de medicină tradițională chineză din Republica Populară China. Sperăm să aducem la UMF Iași spiritul Medicinei Tradiționale Chineze (MTC), care nu presupune doar medicină, ci și înțelegerea culturii uneia dintre cele mai valoroase civilizații din lume. Sperăm ca acest acord să fie un pas în realizarea a două obiective îndrăznețe: deschiderea unui Institut Confucius în cadrul  Universității noastre și realizarea unei direcții de studiu a  medicinei tradiționale chineze la UMF Iași”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

Maratonul emoțiilor la UMF Iași

Miercuri, 26 iunie, pe esplanada Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” din Iași, s-au adunat mii de părinți, absolvenți și cadre didactice ale Universității, pentru a sărbători împreună Ceremonia de Absolvire a Promoției 2019. A fost un adevărat maraton al absolvenților, care a început dimineață și care s-a terminat seara, cu emoționanta ceremonie de investire, parafată de Jurământul lui Hippocrate. La capătul acestui maraton, toți cei 1702 de participanți au fost declarați învingători. Emoțiile lor s-au conectat cu cele ale părinților, fraților, prietenilor și cadrelor didactice, transformând Piața Națiunilor, pentru o zi, în Piața Bucuriei.

UMF Iași și-a redobândit calificativul ARACIS de „grad de încredere ridicat”

În ședința Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) de ieri, 27 iunie 2019, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și-a recâștigat locul în rândul universităților cu „Grad de Încredere Ridicat”.

„Am intrat în normalitate. Scăderea calificativului de la «grad de încredere ridicat» la «încredere», s-a datorat exclusiv situaţiei privind tentativa de fraudare a admiterii studenţilor străini din toamna anului 2015. Misiunea ARACIS a venit din nou la UMF Iaşi în octombrie 2018, a reevaluat instituțional Universtatea, recâștigându-ne calificativul de «grad de încredere ridicat»” a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi.

2019 | aprilie

UMF Iași, singura instituţie de învăţământ medical din România în clasamentul The Times Higher Education University Impact Rankings

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) este singura instituţie de învăţământ medical din România cotată în topul The Times Higher Education University Impact Rankings, dat publicității pe 3 aprilie 2019. The Times Higher Education University Impact Rankings este singurul clasament global de performanță care evaluează universitățile în baza Obiectivelor Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă. Realizatorii clasamentului utilizează indicatori atent calibrați pentru a oferi comparații complete și echilibrate în trei domenii largi: cercetare, activități de sensibilizare și administrare. Această primă ediție cuprinde peste 450 de universități din 76 de țări.

Din România, patru instituții au intrat în acest top: Academia de Studii Economice din București (pozițiile 101-200), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (poziţiile 201-300) și Universitatea din Bucureşti (pozițiile 301+)

Cursuri gratuite de limbă și cultură chineză la UMF Iași

Joi, 11 aprilie, de la ora 9.00, în Sala „Henri Coandă“ de la Palatul Culturii, a avut loc ceremonia de deschidere a programului  de predare a limbii și culturii chineze la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Practic, din această lună, studenții, cadrele didactice și personalul administrative al UMF Iași vor putea urma, gratuit, atât cursuri de limbă chineză, cât și de cultură (Kung Fu și Tai Chi, caligrafie,  bucătărie chinezească și arta decupajului din hârtie).

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a evidențiat că acest program de de predare a limbii și culturii chineze arată, încă o dată, interesul deosebit al Universității pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor interuniversitare, „atât cu ţări din Uniunea Europeană, cât şi din alte zone ale lumii”. ”Cele două programe de studiu în limba engleză şi limba franceză sunt deschise pentru studenţii străini, iar anul trecut am avut cel mai mare număr de studenţi străini din ţară, respectiv 2.541 de studenţi“.

Peste 2000 de elevi au vizitat UMF Iași, la Zilele Porților Deschise

Timp de cinci zile, în perioada în perioada 13 – 17 aprilie 2019, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și-a deschis porțile pentru cei peste 2000 de elevi din județele Moldovei, dar și din restul țării, curioși să descopere misterele vieții de student umf-ist.

Ne bucurăm că și în acest an au fost atât de mulți tineri interesați să viziteze Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa». Zilele Porților Deschise la UMF Iași este un proiect important, care continuă în mod firesc demersurile Universității noastre de promovare a ofertei educaționale. Acestea aduc în atenția elevilor prezentarea facultăților și a bazei materiale a Universității, oportunitățile pe care le poate avea un student medicinist în Iași și perspectivele de carieră pe care studenții le au, după terminarea unei facultăți din cadrul UMF Iași”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

A 16-a ediție Congressis: 1300 de participanți, 70 de workshop-uri, 20 de conferințe

În acest sfârșit de săptămână, Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) a organizat la Iași cea de-a 16-a ediție a Congresului Internațional pentru Studenți și Tineri Medici – CONGRESSIS 2019, care s-a desfășurat anul acesta sub motto-ul “Lead your way to innovation”. Organizatorii, împreună cu ajutorul necontenit al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, au asigurat coordonarea unui congres de cel mai înalt nivel al calității și profesionalismului. Fiind deja un punct de referință în calendarele studenților la medicină de pretutindeni, cea de-a 16-a ediție a Congressis reprezintă un reper cu un renume important în ceea ce privește organizarea evenimentelor medicale studențești. Timp de 4 zile, centrul universitar al Iașului a fost gazda a peste 1300 de participanți, studenți la medicină și tineri medici, care au luat parte la peste 70 de workshop-uri hands-on și la peste 20 de conferințe pe teme medicale inovatoare, toate acestea atestând Congressis 2019 ca fiind cel mai cuprinzător eveniment medical de acest gen organizat în România.

UMF Iași a primit finanțare pentru toate cele 6 proiecte depuse în competiția FDI 2019

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași) a primit finanțare pentru toate cele șase proiecte depuse în competiția națională FDI (Fondul de Dezvoltare Instituțională) pentru 2019, în valoare de 1.459.500,00 lei, cu 94.500 de lei mai mult decât anul trecut. Competiția FDI 2019 este coordonată de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), care a evaluat și selectat proiectele depuse de universități.

„Acest fond pentru dezvoltare instituțională se adresează îndeosebi celor mai performante instituții de învățământ superior și se alocă după criterii competitive bazate pe standarde internaționale. Cu atât mai meritorie este performanța Universității noastre, care, de trei ani, se clasează foarte bine în această competiție. Finanţările obţinute ne vor permite să acordăm o atenţie sporită mai multor aspecte ale vieţii studenților noștri, principalii beneficiari.” a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Suntem într-o Românie complicată și contradictorie, oarecum lipsită de orizont”

Cunoscutul analist politic Dorel Șandor va susține la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași conferința „România. La răspântie”. Prelegerea va avea loc joi, 9 mai, de la ora 16.00, în Aula „George Emil Palade”.

Vă așteptăm la o nouă manifestare din seria de evenimente de înaltă ținută academică pe care le organizăm periodic sub numele «Conferințele Grigore T. Popa». Sunt convins că atât invitatul nostru – cunoscutul analist politic Dorel Șandor, cât și tema propusă de acesta – «România. La răspântie» vor asigura succesul unui eveniment devenit deja tradiție la UMF Iași”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

2019 | martie

Cristian Pîrvulescu: „Donald Trump este tentat de un război și cred că-l va face în Venezuela”

Despre democrație ca un vis iluzoriu, despre evoluția tehnologiei care s-a întors ca un bumerang împotriva noastră, despre marea manipulare, despre tirania majorității și despre pericolul iliberalismului în Europa și în lume, sunt câteva dintre temele pe care analistul politic Cristian Pîrvulescu le-a analizat în conferința susținută miercuri, 27 februarie, în Aula Magna „George Emil Palade” a UMF Iași.

În deshiderea conferinței, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, i-a mulțumit pentru prezență domnului Cristian Pîrvulescu, „invitat de marcă al societății noastre, societate care la 30 de ani de la schimbarea schimbărilor încă își caută drumul spre democrație, dar parcă a uitat unde să-l caute”.

S-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul destinat clădirii „Nicolae Leon” a UMF Iași

Astăzi, 20 martie 2019, Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și domnul Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Recompartimentarea, modernizarea spațiilor de învățământ, cu păstrarea funcționalului existent” destinat clădirii „Nicolae Leon” (str. Ghigore Ghica Vodă nr.13) a UMF Iași.

Valoarea totală a proiectului este de 26.185.298 lei din care 25.819.447,55 sunt cheltuieli eligibile. Clădirea „Nicolae Leon” este destinată procesului educațional, cu o capacitate de 1833 de studenți, modernizată conform standardelor de calitate europene și va fi dată în folosință la începutul anului universitar 2019-2020.

„Finanţarea proiectului «Recompartimentare, modernizare spații de învățământ, cu păstrarea funcționalului existent», permite recuperarea investiţiilor făcute de către Universitate la obiectivul Clădirea „Nicolae Leon”, în valoare de 25.819.447,55 lei, adică peste 5 milioane de euro. Aceasta va permite în final extinderea suprafeţelor spaţiilor disponibile pentru activitatea didactică şi de cercetare.” a declarat Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Raportul Rectorului: Misiunea asumată de către Rectorul UMF este «Excelenţă prin prosperitate»

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, a prezentat pe 26 martie 2019, în Senatul UMF Iași, raportul anual privind starea Universității pentru anul univesitar 2017-2018.

Raportul Anual al Rectorului este o componentă a răspunderii publice asumată de Universitatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» din Iaşi, în concordanţă cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale şi ale Cartei Universităţii. Acest document analizează starea Universităţii în anul universitar 2017-2018 cu scopul de a asigura transparenţa şi informarea corectă a comunităţii academice. Conținutul acestui raport reprezintă rezultatul eforturilor de echipă de la nivelul tuturor departamentelor implicate, cărora le mulţumesc pe această cale”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

2019 | februarie

Conferințele „Grigore T. Popa”: „Decăderea democrației. Ce mai rămâne din idealul democratic de astăzi?”

Analistul politic Cristian Pîrvulescu va susține, la UMF Iași, conferința „Decăderea democrației. Ce mai rămâne din idealul democratic de astăzi?”. Prelegerea, care face parte din seria Conferințelor „Grigore T. Popa”, va avea loc miercuri, 27 februarie, de la ora 16.00, în Aula „George Emil Palade”.

Continuăm seria conferințelor culturale ale universității noastre cu un cunoscut politolog, comentator politic și activist pentru democrație și drepturile omului. Este vorba de domnul Cristian Pîrvulescu, care ne invită să reflectăm asupra democrației, concept care s-a dovedit a fi mai complex decât îl vedeam în urmă cu 30 de ani, după căderea comunismului în România”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Iașul, gazda celei de-a IX-a Ediții a Congresului Național al Societății Române de Coloproctologie

În acest an, Congresul Național al Societății Române de Coloproctologie se va desfășura la Iași, la Hotel International, în perioada 14-16 martie. „Este un eveniment științific important pentru noi, medicii chirugi și gastroenterologi, mai ales că avem ocazia să ne întâlnim cu specialiști de marcă din străinătate. Mă bucur că cea de a IX-a Ediție a Congresului va avea loc la Iași, un centru universitar și medical de prestigiu, dar, în același timp, un oraș special și mereu surprinzător și sunt convins că și de această dată va avea succes”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, președintele Congresului și rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași.

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Coloproctologie, Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa” Iaşi, Societatea Română de Chirurgie, Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenționale, Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Societatea de Chirurgie Digestivă Timișoara, , Institutul Regional de Oncologie Iași, Societatea de Medici şi Naturaliști, Academia de Stiinte Medicale, Colegiul Medicilor din România, OAMGMAMR.

2019 | ianuarie

Întâlnire diplomatică la UMF Iași

Excelența Sa Thomas Baekelandt, ambasadorul Regatului Belgiei în România, aflat în vizită de lucru la Iași, a fost și oaspetele Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași. La întâlnirea cu Excelența sa, care a avut loc luni, 14 ianuarie, au participat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, precum și prorectori și decani ai instituției.

La Universitatea de Medicină și Farmacie studiază 25 de studenți belgieni, dintre care 10 la Medicină Dentară și 15 la Medicină Generală.

 

2018 | decembrie

Zilele UMF Iași: „La momentele aniversare avem reflexul de a privi în urmă, dar și obligația de a plănui viitorul, de a privi înainte”

La momentele aniversare avem reflexul de a privi în urmă, dar și obligația de a plănui viitorul, de a privi înainte”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, la deschiderea festivă a Zilelor UMF Iași. La evenimentul care a avut loc vineri, 7 decembrie, de la ora 10.00, în Aula Magna „George Emil Palade”, au participat oficialități , reprezentanți ai cultelor și ai celorlalte universități de stat din Iași, studenți și cadre didactice. Invitatul special al UMF Iași a fost distinsul academician Alexandru Zub, director onorific al Institutului „A. D. Xenopol”, filiala Iași, care a susținut prelegerea „Istorici români în războiul de întregire națională”.

Amfitrionul manifestării, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a deschis festivitatea printr-un discurs în care a punctat realizările Universității din ultimii ani, realizări care întăresc prestigiul instituției pe care o conduce: „Universitatea de Medicină și Farmacie <Grigore T. Popa> Iași este singura instituție de învățământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education 2018 New Europe, atât în anul 2017, cât și în 2018. De asemenea, Universitatea noastră a parcurs sistemul de evaluare a instituțiilor de învățământ superior utilizând platforma U-Multirank, obținând calificative foarte bune la indicatorii <Predare și învățare>, <Cercetare> și <Orientare regional>. Nu mai puțin important este faptul ca UMF Iași este parte a Grupului celor 12 Universități de Educație și Cercetare Avansată, iar raportele de evaluare ale European University Association (EUA) – Institutional Evaluation Programme (IEP) califică Universitatea de Medicină și Farmacie <Grigore T. Popa> drept lider regional și național în domeniului învățământului superior”.

2018 | noiembrie

Conferințele „Grigore T. Popa”: „Eminescu și noi”

Seria Conferințelor „Grigore T. Popa” continuă în această lună cu Alex Ștefănescu, cunoscut critic și istoric literar, care va susține prelegerea „Eminescu și noi”. Conferința are loc miercuri, 7 noiembrie, la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Suntem onorați că domnul Alex Șefănescu, o personalitate a lumii culturale contemporane românești, a acceptat invitația noastră de a ține o prelegere în cadrul conferințelor culturale ale UMF Iași. Îi așteptăm la acest eveniment nu doar pe membrii comunității noastre academice, ci pe toți ieșenii care își doresc să asculte un altfel de discurs despre Eminescu”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Ambasadorul Tunisiei, în vizită la UMF Iași

Excelenţa Sa doamna Raja Jhinaoui Ben Ali, numită de curând ambasador al Republicii Tunisiene în România, a făcut o vizită astăzi, 28 noiembrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. În prima parte a vizitei, Excelența Sa a avut o discuție cu rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu și cu cu prorectorii și decanii instituției. În cea de a doua parte, ambasadorul s-a întâlnit cu studenții tunisieni care studiază la UMF Iași, în Aula „George Emil Palade”.

La Universitatea noastră studiază cei mai mulți studenți tunisieni din toate centrele universitare din țară. Este firesc să avem o relație strânsă cu ambasada Republicii Tunisiene în România. La întâlnirea de astăzi, am discutat cu Excelența Sa, doamna ambasador Raja Jhinaoui Ben Ali, despre situația studenților tunisieni, dar și despre noi oportunități de colaborare și despre stabilirea unor legături cu universitățile de medicină și farmacie din Tunisia”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Academicianul Alexandru Zub, invitat de onoare la deschiderea festivă a Zilelor UMF

Academicianul Alexandru Zub va susține, la deschiderea festivă a Zilelor UMF Iași 2018, prelegerea „Istoricii români în războiul de întregire națională”. Ceremonia de deschidere va avea loc vineri, 7 decembrie, de la ora 10.00, în Aula „George Emil Palade”.

Suntem onorați să-l avem alături de noi, într-un moment de sărbătoare pentru Universitate, pe domnul academician Alexandru Zub, personalitate marcantă a Iașului și unul dintre istoricii de seamă ai României”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

2018 | octombrie

Moment istoric – prima deschidere comună a anului academic de către toate universitățile ieșene

Festivitatea de deschiderea a anului universitar 2018-2019 la UMF Iași a fost precedată de un moment important: pentru prima oară în istoria Iașului, cele cinci universități de stat ieșene au marcat deschiderea noului an academic împreună, în cadrul unei ceremonii fastuoase, la care a fost invitat Președintele României, domnul Klaus Iohannis. Evenimentul a avut loc într-una dintre clădirile simbol ale Iașului, Teatrul Național Vasile Alecsandri”. În sală au fost prezenți profesori şi studenţi de la toate universităţile ieşene, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Iaşi.

Deschiderea anului universitar 2018-2019 la UMF Iași

Studenți, părinți, cadre didactice, rectori ai celorlalte universități publice, oficialități din administrația locală, reprezentanți ai cultelor, și invitați speciali, precum domnul Sorin Cîmpeanu, președintele Agenţiei Universitare a Francofoniei, domnul Jean-Paul de Gaudemar – rector al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) au participat luni, 1 octombrie, la Festivitatea de deschidere a anului universitar 2018-2019 la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” Iași. Evenimentul a avut loc, de la ora 17.30, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași și a fost moderat de către de dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istoria Medicinei din cadrul UMF Iași.

Conferințele „Grigore T. Popa”: Teodor Baconschi prezintă „Diplomația sub presiunea erei digitale. Ce rămâne și ce se schimbă?”

Seria conferințelor Grigore T. Popa” debutează în acest început de an universitar cu o prelegere a cunoscutului diplomat și publicist Teodor Baconschi. Conferința, intitulată „Diplomația sub presiunea erei digitale. Ce rămâne și ce se schimbă” va avea loc vineri, 12 octombrie 2018, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași.

Conducerea UMF Iași anunță demararea unei investiții de peste 26 milioane lei în clădirea Asclepios

Proiectul „Recompartimentarea, modernizarea spațiilor de învățământ, cu păstrarea funcționalului existent” destinat clădirii „Asclepios” (str. Ghigore Ghica Vodă nr.13) a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a fost admis la finanțare și este în faza de contractare.

„Sunt onorat să anunț că proiectul de recompartimentare și modernizare a clădirii «Asclepios» a fost admis la finanțare, obținând 88 de puncte la evaluare, dintr-un total de 100 puncte. Valoarea totală a proiectului este de 26.185.298 lei din care 25.819.447,55 sunt cheltuieli eligibile. Sper ca după semnarea contractului de finanțare să demarăm cât mai repede implementarea proiectului. Este o veste foarte bună pentru întreaga comunitate UMF că, în sfârșit, vom putea folosi clădirea în scopul de a asigura spații de învățământ de calitate pentru studenții universității.” a declarat rectorul UMF Iasi, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu.

Conferințele „Grigore T. Popa”: „Antropologia românească în perioada interbelică”

Conferințele Grigore T. Popa” continuă în această lună cu un invitat special care a adus în atenția opiniei publice rezultatul cercetărilor sale asupra subiect considerat tabu în România comunistă și post-comunistă: eugenismul românesc în perioada interbelică. Este vorba despre Marius Turda, profesor de istoria biomedicinei la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie și membru al Societății Regale Britanice a Istoricilor. Domeniile sale de cercetare sunt istoria eugenismului, rasismului și ideologiile naționaliste din Europa Centrală și de Sud Est. Conferința, intitulată „Antropologia românească în perioada interbelică”, va avea loc vineri, 26 octombrie, de la ora 16.00, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și va fi precedată de vernisajul expoziției „Ştiinţă şi etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor 30”, al cărei curator este același Marius Turda.

Workshop în domeniul imagisticii medicale de ultimă generație la CEMEX

Luni, 29 Octombrie 2018, la Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală al UMF Iași (CEMEX) a avut loc workshop-ul organizat în cadrul proiectului „Metodă avansată de diagnostic prin imagistică în domeniul terahertz al neoplaziilor aflate în stadiu incipient”, finanțat de către Societatea Națională de Gaze Naturale – ROMGAZ SA. 

„Orice universitate, din România și din lume, trebuie să urmărească permanent și să atingă două scopuri majore: asigurarea unui învățământ modern și eficient, dar și a unei cercetări de calitate, ale cărei beneficii să radieze dincolo de spațiul comunității universitare, în societate. Impactul proiectului «Metodă avansată de diagnostic prin imagistică în domeniul terahertz al neoplaziilor aflate în stadiu incipient» se va transpune prin îmbunătățirea atât a ariei de servicii medicale (consultații și investigații clinice de înaltă performanță) și cât și a cercetării medicale prin acces la aparatură performantă, unică în România” a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

2018 | septembrie

S-a deschis Școala de Vară: Elemente de toxicologie clinică în medicina militară

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) împreună cu Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi (SCMU Iași) organizează, în perioada 10-14 septembrie 2018, Școala de Vară – „Elemente de toxicologie clinică în medicina militară”. În acest program s-au înscris 43 studenţi: 23 de studenţi ai Institutului Medico-Militar (în cadrul stagiului de practică universitară desfăşurat în Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi) şi 20 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi.

„Școala de Vară este un eveniment foarte important care se înscrie în contextul colaborării începute cu Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Iași atât în plan didactic cât și în zona de cercetare.” a declarat Prof.Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași.

UMF Iași găzduiește ședința Biroului Comitetului de Bioetică al Consiliului Europei

La începutul săptămânii viitoare, în zilele de 24 și 25 septembrie 2018, se va desfășura, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, ședința Biroului Comitetului de Bioetică al Consiliului Europei.

„Suntem onorați că Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” este gazdă pentru o întâlnire de asemenea calibru – ședința Biroului Comitetului de Bioetică al Consiliului Europei. Doamna Laurence Lwoff – șefa unității de Bioetică a Consiliului Europei – a mai fost oaspetele Universității noastre anul trecut, când s-au împlinit 20 de ani de când statele membre ale Consiliului Europei au semnat Convenția europeană privind drepturile omului în biomedicină, cunoscută sub numele de Convenția de la Oviedo.” a declarat Prof.Univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Program de integrare a „bobocilor” la UMF Iași

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi organizează, în perioada 28 – 30 septembrie 2018, programul de integrare pentru studenţii din primul an, sub numele de „Orientation Days”. Evenimentul, aflat în acest an la a doua ediție, este organizat împreună cu societățile studențești care activează în cadrul UMF Iași: Societatea Studenților Mediciniști (SSMI), Societatea Studenților Stomatologi (SSSI), Societatea Studenților Farmaciști (SSFI), Asociația Studenților Bioingineri (ASB) și Societatea Studențeasca de Chirurgie (SSCR). Studenţii din primul an, atât cei români, cât şi cei de la liniile de predare în engleză şi franceză vor primi informaţii despre tururile pregătite de organizatori, la info-point-ul instalat în clădirea Institutului de Anatomie.

Vizita Ambasadorului Franței la UMF Iași

Excelenţa Sa doamna Michèle Ramis, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Franţei în România a făcut o vizită astăzi, 28 septembrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. Excelența Sa a avut două întâlniri: prima, cu domnul Rector Prof. dr.  Viorel Scripcariu și echipa și cea de-a doua cu studenții francezi din Universitate.

Excelenţa Sa doamna Michèle Ramis a venit însoțită de Directoarea Institutului francez din România – Hélène Roos, Vincent Lorenzini – Directorul Institutului francez din Iași și Radu Grădinaru, Consul onorific al Franței la Iași. La întâlnirea cu rectorul și prorectorii, doamna Ambasador a mulțumit pentru invitația de a participa de deschiderea Orientation Days 2018 și a felicitat conducerea Universității că, în ultimii doi ani, proaspeții studenți francezi resimt o atmosferă mai bună în Universitate și sunt mai bine sprijiniți și integrați. 

2018 | august

Ambasadorul statului Israel în România felicită conducerea UMF Iași pentru rezultatul deosebit obținut în Top Shanghai 500

Ambasadorul statului Israel în România, Excelenţa Sa Tamar Samash, a trimis ieri, 1 august 2018, rectorului Universităţii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, o scrisoare prin care felicită Universitatea de Medicină și Farmacie ieşeană pentru performanţa de a se fi clasat între cele mai bune universităţi din lume, conform Academic Ranking of World Universities (Top Shanghai), pe domeniul inginerie chimică.

„Permiteţi-mi să vă transmit sincere felicitări pentru poziţia obţinută de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” în Academic Ranking of World Universities. Acest rezultat notabil reflectă munca şi dedicarea pe care dumneavoastră, colectivul didactic, de cercetare şi studenţii dumneavoastră le-aţi investit într-una dintre cele mai de succes universităţi din România. Vă urez succes şi aştept cu nerăbdare oportunităţi viitoare de colaborare“, a transmis Excelenţa Sa Tamar Samash în mesajul adresat conducerii universităţii.

2018 | iulie

Lansare de proiect în cadrul Clusterului IMAGO MOL

Clusterul Regional Inovativ de Imagistică Moleculară şi Structurală Nord-Est IMAGO-MOL implementează, începând cu data de 1 iulie 2018, proiectul „Creşterea excelenţei Clusterului IMAGO-MOL prin dezvoltarea documentelor de planificare strategică CDI” (CEX – IMAG), finanţat de către Ministrul Cercetării şi Inovării prin PNCDI III ( PN-III-P2-2.1-CLS-2017-0047 / 12CLS ⁄ 2018).

Conferinţa de lansare a proiectului a avut loc astăzi, 4 iulie 2018, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „GrigoreT. Popa”. La conferință au susținut prezentări: prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, șef lucrări dr. Vasile Fotea, președinte al Clusterului IMAGO-MOL, Spitalul „Sf. Spiridon”, Daniel Coșniță, președinte al Asociației Clusterelor din Romania – CLUSTERO, Alina Căpitanu, director de proiect, ADR Nord-Est, prof. univ. dr. Cipriana Ștefănescu, președintele Comitetului Științific Cluster IMAGO-MOL și coordonator științific al proiectului, prof. univ. dr. Danisia Haba, consultant științific.

2018 | iunie

UMF Iași a intrat în evaluarea U-Multirank

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) a parcurs sistemul de evaluare a instituțiilor de învățământ superior utilizând platforma U-Multirank, care a dat publicității, astăzi, 5 iunie, datele actualizate pentru 2018.

U-Multirank a realizat o serie de 9 „Top-uri 25” pe mai multe criterii. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași se regăsește în două dintre aceste topuri: „Top 25 Universități performante în publicații realizate împreună cu parteneri regionali” și „Top 25 Universități performante în numărul de publicații interdisciplinare”.

U-Multirank se distinge prin faptul că pune la dispoziția utilizatorilor o interfață care le permite acestora să își realizeze propriile ierarhizări și comparații între programe de studii sau universități, pornind de la unul sau mai mulți indicatori. Trebuie specificat faptul că U-Multirank nu realizează ierarhii, ci doar clasificări. Această abordare este constructivă, întrucât este cea mai bună modalitate de a plia informațiile disponibile pe necesitățile utilizatorilor.” a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Sărbătoare la UMF Iași – „Copiii lui Nedea” au absolvit facultatea

Șapte ani s-au împlinit de când profesorii de Biologie Mircea și Nina Nedea, cărora li s-au alăturat între timp și alți profesori inimoși de Chimie și Fizică, au înființat programul SAP-Ed((Studii aprofundate pentru elevii defavorizaţi) prin intermediul căruia au oferit meditații gratuite pentru admiterea la UMF Iași tinerilor din familii modeste. Proiectul, care  beneficiază de sprijinul Asociaţiei „Alexandru Ioan Cuza“, prevede pregătirea suplimentară a elevilor de clasa a XII-a fără posibilităţi materiale, cu un venit de cel mult 400 de lei pe membru de familie, care doresc să dea admitere la Facultatea de Medicină, dar nu îşi permit să-şi plătească orele suplimentare de pregătire. Tot anul acesta, primii ”cursanți” ai proiectului au absolvit cu brio facultatea, prilej cu care marea familie SAP-ed, alcătuită din profesori, elevi și membri ai Aociației Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ Iași, au organizat un moment festiv. Evenimentul a avut loc duminică, 24 iunie, de la ora 10.00, în Sala Senat a UMF Iași.

Spectacolul bucuriei la UMF Iași: celebrarea promoției 2018

Universitatea de Medicină și Farmacie Iași „Grigore T. Popa” Iași i-a sărbătorit miercuri, 27 iunie, pe Esplanada UMF Iași, pe cei 1502 de absolvenţi ai Facultăților de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie și Bioinginerie Medicală. Evenimentul, aflat la a cincea ediție, a fost structurat în două părți: de la ora 10.00, s-a desfășurat Ceremonia de Înmânare a Certificatelor de Absolvire tuturor absolvenților. Rând pe rând, fiecare absolvent a fost felicitat de decanul facultății pe care a absolvit-o și a primit o diplomă și o floare de la decanul de promoție; de la ora 19.00, a avut loc Ceremonia festivă, în cadrul căreia proaspeții absolvenți au primit salutul conducerii Universității, al rectorului prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, care a premiat șefii de promoție. Cursul festiv din cadrul Ceremoniei de Absolvire a Promoției UMF Iași 2018 a fost susținut de prof.univ.dr. Eugen Târcoveanu, iar jurnalistul Adelin Petrișor le-a povestit tinerilor, într-un discurs motivațional, despre cum este să faci totul „din pasiune”.

2018 | mai

UMF Iași, singura instituţie de învăţământ medical din România în clasamentul Times Higher Education 2018 New Europe

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) este singura instituţie de învăţământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education 2018 New Europe, dat publicității pe 27 aprilie 2018. 

La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internațional, UMF Iași se situează pe primul loc în țară și pe locul 10 între universitățile analizate în clasamentul Times Higher Education 2018 New Europe.

„Sunt mândru că Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași este, din nou, singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul realizat de Times Higher Education 2018 New Europe. Clasarea reprezintă un loc onorant, în acord cu eforturile pe care comunitatea academică a Universității noastre le depune în activitatea didactică și de cercetare.” a declarat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

UMF Iași, singura instituţie de învăţământ medical din România în clasamentul Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) este singura instituţie de învăţământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018, dat publicității pe 9 mai 2018. Din România, 5 instituții au intrat în acest top al primelor 378 de instituții de învățământ superior din cele 42 ţări cu economie emergentă care au intrat în analiză: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (251-300), Universitatea «Babeş-Bolyai» Cluj – Napoca (162), Universitatea de Vest Timişoara (201–250), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (251–300) și Universitatea Bucureşti (251–300).

Clasamentul este realizat pentru 50 de state considerate economii emergente (avansate, secundare sau „economii de frontieră”) de Financial Times Stock Exchange (FTSE) printre care se numără: Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Cehia, China, Estonia, Grecia, India, Malaezia, Mexic, Polonia, Rusia, Ungaria, Tailanda, Taiwan, Turcia etc.

Student pentru o zi la Facultatea de Farmacie

În perioada 17-18 mai 2018, în baza parteneriatului dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi şi Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, se derulează proiectul „Student pentru o zi la Facultatea de Farmacie”, proiect ce include o serie de activităţi de informare, consiliere şi orientare academică a elevilor din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a din patru colegii şi licee din Municipiul Iaşi.

Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași susține toate demersurile și acțiunile de informare reală, adresate liceenilor și viitorilor absolvenți ai colegiilor ieșene cu date ce privesc oferta educațională pe care U.M.F. Iași o pune la dispoziția potențialilor studenți ai universității. În această direcție se încadrează și acțiunea intitulată “Student pentru o zi la Facultatea de Farmacie”, care se adresează celor care doresc să îmbrățișeze această nobilă meserie. Bazată pe un program atractiv, intens, conceput de conducerea Facultății de Farmacie, ne dorim ca această acțiune să fie una de succes, care să onoreze acțiunile desfășurate pe baza parteneriatului existent între U.M.F. “Grigore T. Popa” Iași și I.S.J. Iași. a precizat Viorel Scripcariu, Rector al U.M.F. “Grigore T. Popa” Iași.

Caravana UMF Iași – Campanie de promovare și consiliere a elevilor din Moldova

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a încheiat vineri, 18 mai 2018, „Caravana UMF Iași”, acţiune de prezentare a ofertei educaționale pentru anul universitar 2018/2019 precum și de consiliere și orientare profesională a elevilor din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a din județele Moldovei.

„Ne dorim ca Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași să corespundă așteptărilor viitorilor studenți, iar în cadrul Caravanei UMF Iași, în întâlnirile organizate la colegiu sau la liceu, să oferim informații utile, astfel încât potențialii candidați să facă alegeri inspirate, potrivite cu înclinațiile lor și să se îndrepte spre facultatea potrivită. Acesta ar fi un câștig, atât pentru fiecare elev în parte, cât și pentru facultățile în care vor ajunge tineri motivați și dornici să vadă studenția ca pe o perioadă unică de creștere personală și profesională. Din acest motiv, strategia preferată de noi în Caravană a fost cea de prezentare în sala de festivităţi a liceului, în plen, oferind posibilitatea unui număr mare de elevi de a primi un răspuns avizat la toate întrebările legate de admitere şi de viaţa de student la UMF Iaşi.” a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

2018 | martie

Alina Mungiu Pippidi: “Buna guvernare este o absurdă excepție în lume”

Alina Mungiu-Pippidi, cunoscut jurnalist, activist civic și expert în lupta anticorupție și în buna guvernare, a susținut o conferință despre corupție vineri, 2 martie, în Aula “George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași. Manifestarea face parte din seria evenimentelor speciale reunite sub titlul “Conferințele Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa”.

Apreciez și susțin acțiunile pe care Alina Mungiu-Pippidi le-a întreprins de-a lungul timpului împotriva corupției, atât prin intermediul Societății Academice din România cât și prin intermediul Coaliției pentru Universități Curate – al cărui raport anual este un demers sănătos într-o societate democratică, demers care pune mediul academic sub lupa unei monitorizări corecte și imparțiale. Sunt conștient că, pentru a construi o imagine cât mai realistă a universității trebuie să fim transparenți, să fim deschiși la dialog și la critici și nu în ultimul rând, să ne asumăm greșelile trecutului, dar și ale prezentului. Un prim pas pentru o universitate curată, într-o Românie curată”, a motivat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu invitația pe care i-a făcut-o Alinei Mungiu-Pippidi de a conferenția la UMF Iași.

Conferințele UMF „Grigore T. Popa”: Academicianul Ioan-Aurel Pop – Țara Moldovei și formarea statului național român unitar

Inițiată anul trecut, seria Conferințelor Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” Iași continuă la sfârșitul lunii martie cu prelegerea prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Domnia sa va susține în Aula George Emil Palade”, în data de 28 martie, de la ora 14.30, conferința cu tema: „Țara Moldovei și formarea statului național român unitar”, care se înscrie și în programul UMF Iași de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri. 

Este o onoare să-l avem invitat pe domnul academician Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, un cărturar de viță veche, unul dintre cei mai buni istorici din România. Adăugăm astfel încă un nume valoros seriei evenimentelor de înaltă ținută academică  intitutulată <Conferințele Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” Iași>”, a precizat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Conferința națională „Educația: Potrivire pentru Viață”: „România are nevoie de voi și voi aveți nevoie de România”

La conferința națională „Educația: Potrivire pentru Viață”, care s-a desfășurat sâmbătă, 24 martie, în Aula Magna a UMF Iași, s-au dezbătut deschis, fără ipocrizie, principalele tare cu care se confruntă sistemul educațional românesc, iar una dintre temele principale a fost exodul creierelor. De ce pleacă tinerii, de ce modul de predare a rămas, în cele mai multe cazuri, rigid, de ce școala nu face mai mult pentru a-i pregăti pentru viață, în afara transmiterii unui bagaj teoretic stufos, sunt doar câteva întrebări la care au încercat să răspundă reprezentanți ai celor mai importante instituții din România.

Academician Ioan-Aurel Pop: „Măcar în acest an, al Centenarului, să ne simțim cu toții moldoveni, ca să fim mai buni români”

Cu sufletele pline și mândri că suntem moldoveni, mândri că suntem români – acesta este sentimentul încercat de toți cei care au asistat la conferința de excepție a unuia dintre cei mai prestigioși istorici ai României: academicianul Ioan-Aurel Pop, eveniment care a avut loc miercuri, 28 martie, în Aula George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. Aula a fost aproape neîncăpătoare pentru un public variat, alcătuit, preponderent, din studenți și membri ai lumii academice din întreg centrul universitar ieșean.

„Este o onoare să-l avem invitat pe domnul academician Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, un cărturar de viță veche, un istoric de prestigiu și un patriot adevărat. Adăugăm astfel încă un nume valoros seriei evenimentelor de înaltă ținută academică intitutulată Conferințele Universității de Medicină și FarmacieGrigore T. Popa” Iași”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, în deschiderea conferinței intitulate „Țara Moldovei și formarea statului național român unitar”

2017 | decembrie

Zilele UMF Iași, decembrie 2017 – Manifestări de excepție în cea de a doua parte a evenimentului

Aniversarea a 138 de ani de învățământ medical superior la Iași a continuat vineri, 8 decembrie, în Aula „George Emil Palade”, cu o conferință interesantă susținută de cunoscutul sociolog Vasile Dîncu, cu dezvelirea basoreliefului unui mare chirurg, Eugen Lucinescu, și cu lansarea unei noii serii a „Însemnărilor ieșene” – o revistă simbol pentru Iași. Din Aulă, manifestările s-au mutat la Muzeul de Istorie a Medicinei, unde au avut loc lansări de carte medicală iar apoi, seara,  la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, unde cadrele didactice ale UMF Iași au asistat la o gala de operă extraordinară.

UMF Iași urcă pe locul 4 în Metarankingul Universitar 2017

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași urcă pe poziția a patra în clasamentul global al universităţilor din România – Metaranking universitar 2017, clasament care stabilește ierarhia universităţilor din România în funcţie de rezultatele combinării performanţelor lor individuale din clasamentele academice internaţionale ale universităţilor.

„Este a doua veste bună pe care o primim, după cea din septembrie privind clasarea UMF Iași în prestigiosul The Times Higher Education. Situarea Universității de Medicină și Farmacie din Iași – o universitate de specialitate – pe poziția a patra, în urcare cu 3 poziții față de clasamentul din 2016, reprezintă un loc onorant, în acord cu eforturile pe care cadrele didactice și studenții le-au depus și le depun în activitatea didactică și de cercetare. Sper să reușim în viitor să ne continuăm ascensiunea în unele dintre clasamentele academice internaționale.” a declarat rectorul UMF Iași, prof.univ.dr. Viorel Scripcariu.

UMF Iași, premiată la Gala Fondurilor Structurale 2017

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a obținut un important premiu la Gala Fondurilor Structurale, care a avut loc aseară (luni, 18 decembrie 2017), în prezența doamnei Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională și a ministrului delegat pentru fonduri europene, Marius Nica. Dintr-un total de 129 de proiecte propuse, proiectul UMF Iași „100 de inimi pentru 100 de copii. Formarea specialiștilor în domeniul cardiologiei pediatrice” a obținut locul 2 la categoria „Școala face omul OM”, categorie dedicată proiectelor care vizează formarea profesională, educația pe tot parcursul vieții și adaptarea la cerințele pieței muncii.

Prof.Univ.Dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași: „Este o mare bucurie și onoare că proiectul Universității noastre, «100 de inimi pentru 100 de copii» a fost selectat dintr-o listă lungă de proiecte româneşti, pentru a fi premiat la Gala Fondurilor Structurale 2017.

2017 | noiembrie

Acad. Irinel Popescu: „Transplantul a apărut ca singura soluție de a reda nu numai sănătatea, dar chiar viața unor oameni”

Aula Magna ”George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a găzduit astăzi, 8 noiembrie, un eveniment deosebit: Conferința ”Istoria transplantului românesc” – prima dintr-o serie de evenimente intitulate Conferințele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Conferința s-a desfășurat sub forma unor discuții libere între academicianul Irinel Popescu, prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, chirurgul Cristian Lupașcu, coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic din Iași și dr. Richard Constantinescu, moderatorul evenimentului. Au intervenit, din public, și prof.univ.dr. Cristian Dragomir, fost rector al UMF Iași și fost șef al Clinicii a III-a Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, academician Carol Stanciu, fost rector al UMF Iași și fondatorul Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi, ec. Ioan Bîrliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” și prof.univ.dr. Ioana Grigoraș, președintele Senatului UMF Iași și coordonatoarea Clinicii ATI de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi.

Zilele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, sub semnul Centenarului Unirii

Pe 7 și 8 decembrie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași sărbătorește 138 de ani de la înființare cu invitați speciali, conferințe extraordinare și lansări de carte. „Anul acesta, majoritatea manifestărilor vor sta sub semnul Centenarului Marii Uniri – a cărui proiecție are loc prin intermediul unui program complex, coordonat de Primăria Iași. În plus, vom continua seria Conferințelor Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» cu un sociolog de marcă – profesorul Vasile Dîncu, care va susține o prelegere despre reprezentarea socială a medicului. Un alt eveniment important este lansarea unei noi serii a «Însemnărilor ieșene», o revistă cu valoare de simbol pentru universitatea noastră”, a punctat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

2017 | octombrie

Eveniment cu tradiție la UMF Iași: Festivitatea de deschidere a noului an universitar

Prof. Univ.Dr. Viorel Scripcariu, rectorul universității, s-a adresat în primul rând celor mai noi membri ai comunității UMF Iași, bobocilor din anul I, cei care au beneficiat anul acesta, pentru prima dată, de o amplă acțiune de informare – Orientation Days. „Nu ați ales o meserie ușoară, iar facultatea pe care o veți urma e una pe măsură. Proverbul spune că „omul cât trăiește învață”, dar dacă pentru cei mai mulți oameni acest deziderat e unul opțional, pentru un medic învățarea continuă e obligatorie, nu doar moral, ci și instituțional, prin lege. De aceea, alături de colegii mei din corpul academic, ne propunem nu doar să vă învățăm medicină, medicina dentară, farmacie sau bioinginerie medicala, ci și să vă deprindem să învățați singuri, să aveți permanent reflexul curiozității și setea de autodepășire”, le-a transmis Prof.Univ.Dr. Viorel Scripcariu. 

”Proiectul inimilor”, prezentat la UMF Iași Comisarului European Marianne Thyssen

Comisarul European Marianne Thyssen a vizitat astăzi, 12 octombrie 2017, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, unde a asistat la prezentarea unui proiect de succes cu finanțare europeană: „100 de inimi pentru 100 de copii”, pus în practică de Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore.T. Popa”, în parteneriat cu Institutul pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” (IBCV). Evenimentul a avut loc în Sala Senat a UMF Iaşi, în prezenţa comisarui european, a delegaţiei Comisiei Europene (CE) şi a şefului Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a primarului Iașului, Mihai Chirica, a rectorului UMF Iaşi Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, a conducerii UMF, a conducerii IBCV Iaşi Prof.univ. Dr. Grigore Tinică, a directorului executiv OIR POS DRU CENTRU – Alexandra Rus și a directorului executiv adjunct OIR POS DRU NORD-EST Roxana – Elena Vieru precum şi a întregii echipe de proiect. Trebuie precizat că „O sută de inimi pentru o sută de copii” a fost singurul proiect selectat, dintr-o listă lungă de proiecte româneşti, pentru a fi prezentat Comisarului European Marianne Thyssen.

Conferințele Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași: Istoria transplantului în România. Invitat special: academicianul Irinel Popescu

Începând din această toamnă, UMF Iași va fi gazda unor manifestări științifico-culturale speciale, intitulate Conferințele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.  Primul eveniment – intitulat „Istoria transplantului în România”, va avea loc miercuri, 8 noiembrie, de la ora 13.00, în Aula George Emil Palade. Invitat special: prof.univ.dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale, al Romtransplant și al Asociației Europene de Chirurgie (European Surgical Association – ESA). Participă: prof.univ.dr. Vlad Brașoveanu, prof.univ.dr Cristian Lupașcu, prof.univ.dr Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași și dr. Richard Constantinescu, moderatorul conferinței.

Invitatul special al conferinței, prof. univ. dr.Irinel Popescu , este şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec“, de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, președintele Academiei de Științe Medicale și al Romtransplant și, începând din acest an, președinte al Asociației Europene de Chirurgie (European Surgical Association – ESA).

2017 | septembrie

UMF Iași este prima Universitate de Medicină și Farmacie din România cotată în Times Higher Education World University Rankings

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) este singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul realizat de The Times Higher Education World University Rankings 2017-2018, dat publicității pe 5 septembrie 2017. Din România, doar cinci instituții au intrat în acest top al celor 1000 de universități de elită din lume: Universitatea «Babeş-Bolyai» Cluj – Napoca (601-800), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (801-1000), Universitatea Bucureşti (801-1000), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (801-1000) şi Universitatea de Vest Timişoara (801-1000). Trebuie menționat că în această ediție, a 13-a, a topului The Times Higher Education, UMF Iași înregistrează încă o premieră: este prima dată când o universitate de medicină din România intră în această prestigioasă clasificare mondială.

2017 | august

Chirurgii din România și-au dat întâlnire la Iași

Anul acesta, Conferința Națională de Chirurgie, organizată de Societatea Română de Chirurgie, se va desfășura la Iași, în perioada 4-7 octombrie.

Ediția din acest an este găzduită de orașul Iași, cel mai vechi centru universitar al României. Aici, și studiul medicinei are rădăcini vechi și adânci, certificatul de naștere al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” purtând data 30 septembrie 1879. Președintele Comitetului local de organizare este colegul și prietenul nostru Prof. Dr. Viorel Scripcariu, în dubla să calitate de chirurg membru al Societății Române de Chirurgie și rector al U.M.F. „Grigore T. Popa” Iași. Am convingerea că temele de dezbateri propuse, calitatea lucrărilor dumneavoastră precum și efortul comun al organizatorilor reprezintă tot atâtea premise pentru că și ediția din acest an a Conferinței Societății Române de Chirurgie să fie nu doar un succes, ci și un eveniment cu adevărat memorabil”, a subliniat prof. univ. dr. Silviu Constantinoiu, președintele conferinței.

2017 | iunie

Cel mai important eveniment medical al anului din sfera chirurgiei va avea loc la Iași

Societatea Română de Chirurgie (SRC) organizează în perioada 4 – 7 octombrie, la Iași, Conferința Națională de Chirurgie, o manifestare de tradiție a Societății, organizată la fiecare 2 ani. Orașul Iași are astfel onoarea de a găzdui cel mai important eveniment național din sfera chirurgiei din anul 2017.

Președintele Conferinței este prof. dr. Silviu Constantinoiu (președintele SRC), iar președintele Comitetului local de organizare este prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

2017 | mai

România a înregistrat un succes istoric la alegerile pentru conducerea Agenţiei Universitare a Francofoniei

România a înregistrat un succes deosebit de important, vineri, 12 mai 2017, cu ocazia alegerilor preşedintelui şi a structurilor de conducere ale Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), urmând a deţine pentru o perioadă de patru ani (2017-2021) conducerea celei mai mari organizaţii mondiale de universităţi, institute de cercetare şi reţele academice.

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi președinte  al Consiliului Naţional al Rectorilor din România, Sorin Cîmpeanu, a fost ales preşedinte în cadrul celei de a 17-a Adunări Generale a Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) care s-a desfășurat în Maroc, la Marrakech, în perioada 10-12 mai 2017, anunță site-ul oficial al AUF.

Inaugurarea Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală ”Grigore T. Popa”

Miercuri, 31 mai 2017, a avut loc inaugurarea Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” într-o veche casă boierească – Casa Milescu de pe strada Săulescu nr. 4, clădire care a trecut printr-un proces complex de consolidare și modernizare.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a ținut să mulțumească vechii conduceri a universității care a inițiat acest proiect, respectiv prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae și a subliniat că „a fost un proiect interesant, la care universitatea a participat nu numai material, ci și cu sufletul, pentru că realizăm două lucruri: obținerea unor spații destinate unor activități didactice pentru universitate, iar în al doilea rând și foarte important – redarea acestei importante clădiri patrimoniului orașului Iași. Este o clădire care încearcă să îmbine aspectele preexistente cu elementele moderne, care conferă condiții deosebite pentru desfășurarea unui act didactic de înaltă calitate”.

2017 | aprilie

“Îmi doresc ca, la sfârșit de mandat, să-mi pot privi colegii în ochi cu sentimentul că mi-am ținut toate promisiunile”

Interviu cu prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași

“Trebuie să recunosc că este o poziție extrem de onorantă pentru mine. Este greu, dar îmi doresc ca, la sfârșit de mandat, să-mi pot privi colegii în ochi cu sentimentul că mi-am ținut toate promisiunile. Și sunt câteva deziderate care se regăsesc și în planul strategic, și în planul managerial: excelența în educație, în cercetare științifică, dezvoltarea altor relații interumane în universitate, creșterea vizibilității și îmbunătățirea imaginii universității, atât în mediul local, cât și la nivel național. Și ridicarea universității pe locul pe care-l avea înainte și pe care-l merită din plin, între celelalte universități de medicină și farmacie tradiționale din țară.”

2017 | martie

Memorandum de colaborare între Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași și Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași

În cadrul unei întâlniri care a avut loc joi, 9 martie, la UMF Iași, între membrii conducerii Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași și cei ai Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași, s-a stabilit semnarea unui memorandum de colaborare, în perioada următoare, între cele două instituții de învățământ superior.

Inițiativa aparține conducerii UMF Iași, în spiritul politicii de consolidare a relațiilor de cooperare cu cele mai importante structuri de cercetare ale Iașului. De curând,  Universitatea a mai primit delegațiile Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași, companiei “Antibiotice” Iași și Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași.

Vizită diplomatică la UMF Iași

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași a primit vineri, 10 martie, vizita Excelenței Sale Fuad Kokaly – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Statului Palestina în România, care a fost însoțit de domnii consilieri Assem Kordi, Nazieh Atieh și Shaban Al Ghazali.

La întâlnirea diplomatică, din partea gazdelor au fost prezenți prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie, prof. univ. dr. Monica Hăncianu, prorectorul responsabil cu relațiile internaționale și parteneriate academice și conf. univ. dr. Mihai Danciu, prorectorul responsabil de studii universitare ciclul de studii învățământ fundamental și de strategie instituțională, evaluare academică și relații cu organizațiile studențești.

Zilele Francofoniei la UMF Iași

Pe 24 și 25 martie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” sărbătorește “Zilele Francofoniei”, tema din acest an fiind ”Francophonie et développement professionnel”.

Vineri, de la ora 14.30,  în Aula „ George Emil Palade”,  prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iasi, alături de cadre didactice și studenti ai universității, au ținut alocuțiuni și prezentări prin care au demonstrat, încă o dată, că Iașul este un adevarat pol al francofoniei.  Invitați speciali au fost domnul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei și Vincent Lorenzini, directorul Institutului Francez din Iași.

2017 | februarie

Informare privind întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor, 9 februarie 2017, București

Pe ordinea de zi a reuniunii CNR de săptămâna trecută s-a regăsit și „Dezbaterea privind raporturile de cooperare între instituțiile de învățământ superior medical românesc și Ministerul Sănătății”, dezbatere inclusă pe agenda CNR la solicitarea prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. „I-am solicitat președintelui CNR, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, includerea pe ordinea de zi a unei dezbateri privind raporturile dintre instituțiile de învățământ superior medical românesc și Ministerul Sănătății, în care să limpezim câteva probleme legate de Ordonanța 79/2016, prin care se modifica modalitatea de numire a unui șef de secție, director medical sau manager de spital. Am mai vrut să discutăm despre trecerea Rezidențiatului de la Ministerul Sănătății la Ministerul Educației Naționale și despre integrarea clinică a cadrelor didactice .” a precizat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

2017 | ianuarie

Colaborare în domeniul cercetării științifice între UMF Iași și USAMV

O cooperare cât mai strânsă în domeniul cercetării  a fost tema principală a întâlnirii între conducerea  Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași și cea a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași,  întâlnire care a avut loc miercuri, 25 ianuarie, la UMF Iași.

2016 | decembrie

Zilele UMF Iași, 2016: 3 zile, 30 de evenimente

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași sărbătorește, în perioada 7-9 decembrie, 137 de ani de la înființare. Peste 30 de evenimente vor avea loc pe parcursul celor 3 zile, la care sunt invitați să participe studenți, cadre didactice dar și ieșenii interesați.

„137 de ani de istorie ne demonstreaza că UMF Iasi nu incepe si nu se va termina cu noi”

Aula ”George Emil Palade” a fost neîncăpătoare miercuri dimineață pentru studenți, profesorii și personalități ale urbei care nu au vrut să lipsească de la ceremonia aniversară a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași.  Mihai Chirica, primarul Iașului, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și rectorii celor cinci universități de stat au felicitat universitatea de medicină ieșeană pentru împlinirea a 137 de ani de la înființare, la întîlnirea prezidată de prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF și moderată de către dr. Richard Constantinescu.

Discursul de deschidere al ceremoniei i-a aparținut rectorului Universității, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu și a fost adresat întregii comunități academice a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași:

Zilele UMF 2016: Deschiderea festiva a Congresului STOMis

Joi, de la ora 11.00, a avut loc deschiderea festivă a celei de-a XII-a ediții a STOMis – Congresul Internațional de Medicină Dentară pentru Studenți și Tineri Medici STOMis. Prof.univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” și prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară Iași au fost invitații speciali ai evenimentului științific organizat de studenți.

Ne dorim excelență în educație și o cercetare științifică cât mai performantă. Dar excelența în educație nu putem să o facem fără să avem un partener și mă refer la voi, studenții noștri. Suntem bucuroși că anul acesta, la concursul de rezidențiat s-au obținut niște rezultate foarte bune. Vă doresc mult succes, atât în desfășurarea lucrărilor la cea de a XII-a ediție a Congresului,cât și la ceea ce faceți  în timpul anilor pe care-i veți petrece în universitate, la Facultatea de Medicină Dentară”, le-a urat prof.univ. dr. Viorel Scripcariu studenților stomatologi.

„Arta chirurgului” – un film de exceptie, proiectat in cadrul Zilelor UMF 2016

Profesorul Ion Chiricuță a venit la Iași cu ideea înființării unui institut oncologic, , în anii ‘70. Dar și atunci, ca și acum, vizavi de amplasarea Spitalului de Urgență, lumea medicală decidentă nu a fost de acord cu cedarea unui spațiu destinat unui centru oncologic. Medicii interniști spuneau că pot trata singuri cazurile oncologice, chirurgii spuneau că oricum ei operează cancere. Astfel că Ion Chiricuță a plecat la Cluj, unde a găsit înțelegere și unde a a înființat primul institut oncologic din țară și care este un reper pentru medicina oncologică românască actuală”, și-a adus aminte prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

2016 | noiembrie

Conducerea USMF „Nicolae Testemitanu” din Republica Moldova, in vizită la UMF Iasi

O delegație alcătuită din membrii conducerii Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a vizitat Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași vineri, 11 noiembrie 2016. Delegația a fost alcătuită din prof. univ. dr. Ion Ababii, rectorul universității, prof.univ.dr. Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ, prof.univ. dr. Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitatea științifică, prof.univ.dr. Emil Ceban, prorector pentru activitatea clinică, prof.univ. dr. Olga Tagadiuc, director al Școlii Doctorale, conf. univ. dr. Didina Nistreanu, Secretar Științific al Senatului și conf. univ. dr. Rodica Gramma, șef Departament Relații Internaționale și Integrare Europeană.

Vizită diplomatică la UMF Iași

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, în frunte cu rectorul instituției, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a primit miercuri, 16 noiembrie, vizita unei delegații alcătuită din trei ambasadori: doamna Faouz El Achchabi, ambasadorul Regatului Maroc, doamna Boutheina Labidi, ambasadorul Tunisiei și doamna Djellouli Taous, ambasadorul Republicii Algeriene Democratice și Populare. Scopul principal al vizitei a fost de a stabili direcțiile unor viitoare acorduri și parteneriate între UMF Iași și ambasadele și universitățile de medicină ale celor trei țări.

IRO inaugureaza TRANSCEND, un centru de cercetare unic in Romania

Joi, 24 noiembrie 2016, începând cu ora 13.00, a avut loc Ceremonia de de inaugurare a Centrului de cercetare fundamentală și  dezvoltare experimentală în medicină translațională / TRANSCEND. Panglica inaugurală a fost tăiată de domnii Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și prof. dr. Eugen Caresevici.

TRANSCEND este un proiect cofinanțat prin Fondul  European de Dezvoltare Regională care ar ca scop consolidarea, dezvoltarea și amplificarea capacității de cercetare biomedicală în Institutul Regional de Oncologie Iași prin crearea unei platforme interdisciplinare capabile să genereze cunoștințe științifice cu potențial ridicat de translare în practica clinică.

2016 | octombrie

Discursul Rectorului UMF Iasi la deschiderea anului universitar 2016 – 2017

Pentru voi, studenții noștri, indiferent de an, studenția este o etapă a devenirii voastre ca indivizi, dar și ca oameni în societate. Spuneți-i meserie sau vocație, job sau carieră – medicina, indiferent de specialitatea pentru care optați, e un drum cu sens unic și fără sfârșit. Și nu ați ales un drum ușor, este onest să v-o spun. Veți avea de asimilat multă informație, va trebui să înțelegeți mecanisme funcționale complexe și să aveți răbdarea și perseverența de a pune în mintea dumneavoastră toate piesele în ordinea corectă.

Vestea bună este că, nu peste mult timp, veți descoperi că, mai mult decât orice altă profesie, medicina te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om.

Deschidere spectaculoasa de an universitar la U.M.F. „Grigore T. Popa”

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” și-a întâmpinat profesorii și studenții la început de an universitar cu o ceremonie inedită, în care eleganța academică s-a îmbinat în mod armonios cu spectacolul de lumini și sunete. Punctul central a fost lansarea noii identități vizuale a universității, un proiect extrem de important pentru o instituție cu tradiție, pentru care exigența, competența și performanța sunt condiții ”sine qua non”.

Ceremonia de deschidere din acest an a fost structurată în două părți: una tradițională, în care atât rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, cât și oficialități ale urbei au ținut discursuri adresate viitorilor medici, și una concepută după un scenariu impresionant, de lansare a noului brand. Evenimentul s-a încheiat cu un concert inedit – #Cocoon, susținut de Zoli Toth.

Cursuri online pe suport video in domeniul ingrijirii paliative ai comunicarii medicale

Evenimentul marchează lansarea etapei de diseminare a rezultatelor proiectului Cursuri online pe suport video în domeniul îngrijirii paliative și comunicării medicale (www.medlang.eu). Proiectul generează materiale educaționale digitale inovative în domeniul îngrijirii paliative și concepe îndrumări și instrucțiuni în vederea dezvoltării protocoalelor medicale de bază și a competențelor de comunicare necesare în procesul de îngrijire.

Rezultă un support util profesioniștilor în domeniu precum și al profesorilor de limbi străine, studenților mediciniști precum și pacienților și aparținătorilor acestora. Proiectul beneficiază de finanțarea Comisiei Europene în cadrul programului Erasmus+, acțiunea Parteneriate strategice pentru învățământul superior.

Informare privind intalnirea Consiliului National al Rectorilor, 7 – 9 octombrie 2016, Targu Mures

Reuniunea Consiliului Național al Rectorilor (CNR) a avut loc la Târgu Mureș, în perioada 7 – 9 octombrie 2016, întâlnire programată din luna mai 2016. La întrunirea organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Târgu Mureș”, Universitatea ”Petru Maior” și Universitatea de Arte din Târgu Mureș au participat 70 de rectori ai universităților de stat și particulare din România printre care și cei cinci rectori ai universităților de stat din Iași, dar și ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prof.univ.dr. Mircea Dumitru, consilierul de stat Ligia Deca, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), prof.univ.dr. Iordan Petrescu, președintele Autorității Naționale pentru Calificări (ANC), prof.univ.dr. Tiberiu Dobrescu.

Festivitate cu traditie la inceput de an universitar: ”Ceremonia de Halat Alb”

Una dintre cele mai emoționante manifestări ale UMF Iași – ”Ceremonia de Halat Alb”, a ajuns la a cincea ediție. Festivitatea a avut loc miercuri, 12 octombrie 2016, în Aula ”George Palade”, în prezența prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, a prof. univ dr. Vasile Astărăstoae, fondatorul „Ceremoniei de Halat Alb” la Iași, a prof. univ. dr Doina Azoicăi, prorector responsabil cu strategia instituțională din cadrul UMF Iași, a prof. univ. dr. Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași și, nu în ultimul rând, a conf. univ. dr. Ovidiu Petriș, coordonatorul Programului de Practică de Vară prin Mentorat.

Prezenta onoranta la UMF Iasi: prof. univ. dr. Margitta Seeck

Luni, 24 octombrie 2016, Aula ”George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași s-a dovedit neîncăpătoare pentru studenții veniți să audieze conferința ”Epilepsy: Challenges and Therapies” susținută de doamna Dr. Margitta Seeck, Profesor de Neurologie la Universitatea din Geneva.

Înainte de eveniment, doamna Dr. Margitta Seeck a avut o întâlnire cu Prof.univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie, în care au discutat posibilitatea dezvoltării unui nucleu de cercetare în domeniul epilepsiei.

2016 | septembrie

„Viata omului nu poate fi pusa in mainile unui doctor care a promovat examenele cu note mici”

Interviul acordat cotidianului „Adevărul” de prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi.

Profesorul universitar Viorel Scripcariu, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi de la începutul anului 2016, explică de ce crede că este important ca profesorii de la facultăţile de medicină să fie foarte exigenţi cu studenţii: „De la început trebuie să fii un student bun ca să devii un medic bun“.

În ultimii ani, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi a fost mai degrabă subiectul unor ştiri negative, în contextul în care fostul rector, Vasile Astărăstoae, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iaşi la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care concurenţa la facultăţile universităţii a scăzut foarte mult:

2016 | iulie

Acord de colaborare cu Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu” din Chisinău

În zilele 1 și 2 iulie 2016, o delegație a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, condusă de prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul universității și formată din președintele Senatului prof.dr. Ioana Grigoraș, prorectori ai UMF Iași și Directorul General Daniela Druguș, a făcut o vizită la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău. Principalul scop al vizitei a fost încheierea unui acord de colaborare care să ateste consolidarea și diversificarea relațiilor de parteneriat dintre cele două instituții.

2016 | iunie

Ceremonia de Absolvire a Promotiei UMF 2016

O nouă generaţie de tineri medicinişti a finalizat drumul lung şi dificil de la statutul de student la cel de absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iași. În cadrul unui eveniment devenit deja tradiție, Universitatea de Medicină ieșeană a dat importanţa şi fastul cuvenit acestui moment, prin organizarea unei ceremonii unice pentru toţi cei 1610 absolvenţi, în Piața Națiunii (Esplanada UMF). Pe parcursul întregii zile de 21 iunie 2016 a avut loc un veritabil maraton organizatoric, care a început dimineață, la ora 9.00 şi s-a încheiat la ora 22.00, odată cu înmânarea ultimei Diplome de absolvent și depunerea Jurământului lui Hipocrat.

Vizita ambasadorului Israelului în România la U.M.F. Iasi

Aflată într-o vizită oficială în Iași, Excelența Sa, Doamna Tamar Samash, Ambasador al Israelului în România, a făcut o vizită și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, unde a avut o întâlnire cu conducerea universității. Excelența Sa, Doamna Tamar Samash și domnul rector, prof.univ. dr. Viorel Scripcariu, au discutat posibilitățile de a îmbunătăți relațiile dintre universitățile de medicină din România și Israel și de a dezvolta relațiile profesionale între spitale din cele două țări.

CEMEX – conferinta de inchidere a proiectului

Început în data de 13 martie 2014, proiectul “Centru Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală – CEMEX“ este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare nr. 635/12.03.2014, cod SMIS-CSNR 48880, încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale în calitate de Organism Intermediar, în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”. Valoarea totală a proiectului este de 30.883.856 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 25.000.000 lei. Obiectivul proiectului este creșterea calității și eficienței activității de cercetare-dezvoltare în domeniul medical, în vederea îmbunătățirii serviciilor de sănătate și promovării competitivității economice cu impact în industria farmaceutică. (pentru detalii legate de proiect: www.cemex.umfiasi.ro)